page contents

Струва ли си да запазим опита?

Влияние на опита върху представянето

Постигнатите резултати и от там размера на бонуса, нарастват с натрупването на опита
Постигнатите резултати и от там размера на бонуса, нарастват с натрупването на опита

Изразът „няма незаменими хора” по принцип е верен, но загуба на човек в един екип, в повечето случаи, води  до временен спад в общото представяне и натоварва останалите служители.

За да потърся аргументи за влияние на текучеството върху резултатите на търговските екипи в компания, за която работих, съпоставих два показателя:

  • постигане на търговски резултати
  • текучество.

Осредних постигнатите търговски резултати за една календарна година, по групи служители в зависимост от трудовия стаж в компанията и добавих процента текучество за съответната група.

За изследване на постигнатите резултати използвах процентното съотношение на получените бонуси спрямо базовия размер на бонуса, осредно по групи.

Данните представени в графиката по-долу не са реални, но са близки до получения резултат.

Комбинирано представяне на среден бонус и текучество на персонала - https://hrcompandben.eu/bg/
Комбинирано представяне на среден бонус и текучество на персонала

Както може да се очаква постигнатите резултати, а от там и размера на бонуса, нараства с нарастването на опита. През времето на овладяване на длъжността (период от около две години) служителите постигат частично целите си. След това средните резултати достигат и надхвърлят желаните. Паралелно с това, обаче, нараства и текучеството, като след втората година надхвърля 20%.

Графиката показва, че при загуба на служител с две и повече години стаж и назначаване на нов работодателят губи резултати от и над 100% и за период от около 1.5 години ги заменя с доста по-ниски. С други думи постигнатите резултати ще бъдат възстановени в рамките на дълъг период от време и с цената на допълнителни инвестиции за подбор, въвеждане, обучение и развитие или с висока цена на привличане на опитен служител. Да не пропускаме факта, че предоставяме на конкуренцията изграден професионалист, за когото се очаква да е продуктивен малко след назначението си.

Естествено данните от графиката не са достатъчни за предприемане на конкретни действия, но дават фокус за задълбочен анализ и нужда от:

  • Допълнителна информация за причините за напускане
  • Проучване на удовлетвореността сред служителите с над 1.5 години стаж
  • Допълнителен прочит на данните от пазара на труда
Опитните служители напускат заедно с инвестициите, които сме направили в тях
Как да запазим опитните служители?

Такъв анализ би бил добра основа за предприемане на мерки за задържане на служителите с високо представяне без значение от размера на организацията.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.